Дали си ти адвокатскиот приправник кој го бараме?

14.09.2021

Те бараме тебе, доколку ти: Си студент на Правен факултет во последната година од мастер студиите или веќе си магистер по право; Имаш потреба од остварување на приправнички стаж со…

Прочитај повеќе

Оглас за адвокатски приправник

04.11.2020

Адвокатска канцеларија Алексов распишува оглас за адвокатски приправник. Што бараме? Магистер по правни науки или студент во последна година на магистерски студии по правни науки за стручно оспособување заради стекнување…

Прочитај повеќе

Пристап до финансии за стартапи во С.Македонија

21.07.2020

Повеќе од половина од вработувањата во С. Македонија се од мали или средни претпријатија, што им дава нив значајна улога во македонската економија. Главен извор за финансирање на приватниот сектор…

Прочитај повеќе

Активности на бизнис ангели во С.Македонија: компаративна анализа со Португалија, Словачка и Бугарија

14.07.2020

Активностите на бизнис ангели во С.Македонија првпат се забележани во годишните извештаи на Европската мрежа од бизнис ангели во 2014 година. За споредба, избравме три држави. Едната бележи раст на…

Прочитај повеќе

Правен калкулатор

07.07.2020

Правен калкулатор е дигитална алатка креирана во 2017 година од организациите We Talk It и Skopje Legal Hackers, со цел да овозможи информации за цените на одредени правни постапки преку…

Прочитај повеќе

Активности на бизнис ангели во С.Македонија

30.06.2020

Бизнис ангели (може да се сретнат и како ангели или ангели инвеститори) се поединци кои инвестираат во ветувачки бизнис идеи. Инвестицијата може да биде во замена за удел во фирмата,…

Прочитај повеќе

Crowd Justice: платформа за crowdfunding на правните проблеми

12.12.2019

CrowdJustice е платформа која го поврзува социјалното претприемништво и правото. Водечка идеја на оваа платформа е финансиски да го олесни пристапот до правни услуги за сите граѓани. CrowdJustice платформата за…

Прочитај повеќе

Legal Tech Startup: Libryo

17.11.2019

Libryo е стартап од областа на правото и технологијата којшто им помага на правниците брзо да пребаруваат низ законската регулатива на повеќе јазици. Имајќи ја точната информација за кратко време,…

Прочитај повеќе

Legal tech startup: Luminance

10.11.2019

Luminance е стартап кој ги поврзува правото и технологијата во продукт кој е од голема помош на адвокатите при проверка и анализа на правната документација. Основан е во Лондон во…

Прочитај повеќе

Дали правото е наука?

01.10.2019

Луѓето отсекогаш се обидувале да ги опишат и објаснат појавите во својата околина, да ја разберат објективната ставрност која ги опкружува. Она што било тешко да се објасни, често било…

Прочитај повеќе

Патент на математички формули?

03.09.2019

Патент е право од индустриска сопственост со кое се штити пронајдок. Дали вакви права можат да се дадат за математички формули кои би се третирале како пронајдоци и се од…

Прочитај повеќе

Big Data во правниот систем

08.08.2019

Знаеме дека сите индустрии се засегнати со користењето Big Data, а правниот систем не е исклучок. Big Data е име за огромно и комплицирано множество од податоци, чијашто големина ги…

Прочитај повеќе

French Tech – иницијатива за поддршка и развој на стартап во Франција

24.07.2019

French Tech е мрежа од учесници во стартап екосистемот распространета во повеќе градови во Франција. Оваа иницијатива ја создала Владата на Франција во 2013 година со цел да се обединат…

Прочитај повеќе

Виза за стартап или иновативен бизнис во Обединетото Кралство

18.07.2019

Од неодамна, во Обединетото Кралство ја замениле улогата на Tier-1 Entrepreneur Visa со две нови можности: виза за стартап или виза за иновативен бизнис. Она што е заедничко за двете…

Прочитај повеќе

Можност за стартап во Литванија преку Startup visa Lithuania

12.07.2019

Startup visa Lithuania е една од мерките на владата на Литванија за раст и развој на стартап екосистемот и е наменета за иновативните ентузијасти од земји кои не се членки…

Прочитај повеќе

Стартап закон во Латвија

04.07.2019

На почетокот од 2017 година бил донесен стартап закон во Латвија, како мерка на владата за подобрување на стартап екосистемот. Согласно законот, поимот стартап се дефинира како иновативен скалабилен (прогресивен)…

Прочитај повеќе

Математиката и правото

02.07.2019

Потрагата по вистината и нејзиното докажување е заеднички предизвик за математиката и правото. Во математиката, основните поими и аксиоми се темел на изведените тврдења и секоја друга вистина е во…

Прочитај повеќе

Italia startup visa: Поддршка за иновативни бизнис идеи ширум светот

25.06.2019

Италијанската влада од 2012 до 2016 година работела на создавање комплетна законска регулатива која ќе охрабрува иновативните бизнис идеи и континуирано ќе го унапредува стартап екосистемот. Специјално, законот се однесува…

Прочитај повеќе

Информативен блог

To top